Selecteer een pagina

De weldaad van het vloeibare goud uit Marokko

De heilzame werking van Arganolie is al vele eeuwen bekend. Dit blijkt onder meer uit de aandacht die de Feniciërs al in de dertiende eeuw aan deze waardevolle olie besteedden. De oorsprong van de olie ligt in het noordelijk deel van Afrika. Dit gedeelte van het continent werd in vroeger eeuwen nog grotendeels door Arganbomen bedekt.

 

De heilzame werking wetenschappelijk beschreven

Al in het jaar 1219 verscheen een wetenschappelijk artikel van de hand van de Egyptische arts Ibn Al Baythar. Hierin beschreef hij de productie en de werking van Arganolie. Ook in die tijd werd de olie al door de traditionele Berberstammen geproduceerd. Zij kenden de heilzame werking die de olie had voor hun gezondheid.

Argan olie wordt gewonnen uit de vrucht van de Argania Spinosa. Deze Arganboom brengt vruchten voort die enigszins lijken op de olijf. De vrucht is alleen iets groter en ronder en wordt bij het rijpen geel. De noot waaruit de olie gewonnen wordt, vormt de pit van deze vrucht. Ook deze noot zelf bestaat weer uit één tot drie pitten. Door die te breken, wordt uiteindelijk de kostbare olie verkregen.

 

Het winnen van deze weldadige olie

Bij dit proces is veel kracht nodig. Het werk wordt traditioneel door de Berbervrouwen gedaan. Zij breken de noten tussen enkele stenen. De pitten die zij uit deze noten halen bevatten veel olie die er vervolgens door hen wordt uitgeperst.

Arganolie is een bijzonder kostbaar product. Voor het maken van één liter olie van perfecte kwaliteit, is ongeveer 32 kilo vruchten nodig. Dit staat gelijk aan de seizoensopbrengst van een gehele boom. Het zal niet verbazen dat voor een liter pure olie vaak al meer dan 100 euro moet worden neergeteld. De olie wordt daarom vaak het ‘Vloeibare goud uit Marokko’ genoemd.

Tegenwoordig zijn Arganbomen schaars. Deze ‘Boom der schoonheid’ is enkel nog te vinden in het zuidwesten van Marokko en bepaalde delen van Algerije. Naar schatting zijn er nog maar 20 miljoen bomen over. Die worden door de lokale bevolking met veel toewijding beschermd.

Pin It on Pinterest

Share This